Održavanje i čišćenje stolarije

Održavanje i čišćenje stolarije

Održavanje nekoliko puta godišnje produžava vek trajanja vaših prozora i vrata.

Čišćenje

Koristite meku četku i predjite, sa blagim sapunom - ako je potrebno dodati agens za ispiranje koji sprečava kalcifikaciju mrlja. Preporučujemo da čistite spoljašnji okvir i krila dva puta godišnje. Dobra ideja je da nekoliko puta godišnje otvorite prozore i operete sve raspoložive površine, uglove, itd gde insekti vole da se kriju. Posebno je važno da se ukloni paučina i prašina, koji se vremenom neminovno taloži u uglovima i može da blokira automatsko drenažu vode i prirodnu ventilaciju oko okvira.

Održavanje spoljnih drvenih površina

Drveni prozori zahtevaju održavanje. To ipak nije veliki posao, ukoliko se sve bude radilo na vreme. Potrebno je redovno pregledavati da li postoje pukotine u spoljašnjem premazu. Ovo se posebno odnosi na prozore i vrata na južnim i zapadnim fasadama, gde je izloženost UV zracima povećana. Takođe kuće bez strehe su dodatno izložene.

Samo jedna pukotina u okviru izlaže drvo na vlagu, i razlaganje drveta je započelo. Prozori moraju biti pregledani jednom godišnje. Suvom četkom uklonite prašinu sa površine i gde god je potrebno obnoviti spoljni premaz. Sadržaj vlage drveta treba da bude u rasponu od 15 i 18 odsto, a temperatura vazduha oko 15 stepeni. Prilikom nanošenja premaza izbegavajte rano jutro ili noć zbog uticaja rose. Za post-tretman preporučujemo upotrebu boje sa velikom pokrivnom moći na bayi vode ili ulja u odgovarajućoj boji. Takođe je dobra ideja da se nekoliko puta godišnje opere krilo i okvir kada čistite prozore. Za ispiranje koristiti vodu sa blagim deterdžentom.

Spoljna zaštita aluminijuma

Aluminijumska stolarija smanjuje potrebu za održavanjem. Potrebno je nekoliko puta godišnje oprati aluminijumski okvir sa spoljne strane. Preporučljivo je usvojiti naviku da kad god se čisti prozor, da se opere i krilo i spoljni okvir. Ukoliko primetite fizička oštećenja na okviru, poliranjem uklonite manje ogrebotine. Kod dubljih ogrebotina dolazi do izloženosti sirovog aluminijuma, oksidacija se automatski pojavljuje, što dovodi do zatvaranja "ranjenog" prostora i sprečava koroziju. Ovakvu vrstu štete je teško popraviti tako da okvir nema vidljive tragove. Naš savet je: ostavite ogrebano. To ne utiče na dug životni vek prozora.

Održavanje unutrašnjih drvenih delova

Unutrašnjost prozora ne zahteva praktično nikakvo održavanje. Ali u većini soba, s vremena na vreme biće potrebno ukloniti masnoću i prašinu iz krila i okvira. Učestalost čišćenja zavisi od korišćenja i uticaja kojima je soba izložena. Očistite krpom i blagim deterdžentom.

Održavanje okova i pokretnih delova

Pokretni delovi ne zahtevaju mnogo nege. Međutim, bilo bi logično nekoliko puta godišnje ih podmazati sa nekoliko kapi ulja, tako da se kreću glatko. Koristite ulje koje se koristi za mašine za šivenje, K-40 ili slično. Za objekte u vlažnim sredinama, npr primorske oblasti, očekuje se da intervali podmazivanja budu znatno učestaliji nego jednom godišnje. Pod ekstremnim uslovima, posle određenog broja godina, neophodna je zamena izloženih okova. Pored toga, šine kod kliznih vrata i prozora treba štititi od prašine, kako bi uvek imali potpuno funkcionalan komad stolarije.

 

AG Sistem - Lokacija